Stadswandeling Alkmaar

november, 2019

06nov12:0017:00Uitverkocht!Stadswandeling Alkmaar

Koop hier uw ticket

Je moet in gelogd zijn om activiteiten te boeken Inloggen

Detail activiteiten

Stadswandeling Alkmaar

Op 6 november a.s. organiseert PV Alliander West een stadswandeling door de stad Alkmaar

Eerst iets over de geschiedenis van Alkmaar

De eerste Alkmaarders
De eerste Alkmaarders woonden op de geestgronden rond de huidige Grote Kerk. De hooggelegen zandrug, die evenwijdig met de kustlijn liep, werd omgeven door water en moerassen. Naar het westen werden deze zandgronden begrensd door de Westerweg, naar het oosten door het Ritsevoort. Ten oosten van de geestrug lag een lager gelegen gebied dat bij hoge waterstand door de Voormeer werd overstroomd. De tegenwoordige Langestraat was toen weinig meer dan een pad in de moerassige gronden die aan de Voormeer grensde.

De naam Alkmaar
De naam Alkmaar wordt voor het eerst vermeld in een 10e eeuwse aantekening, waarin sprake is van een schenking van twee hoeven land door graaf Dirk I aan de pas opgerichte abdij van Egmond. Deze schenking dateert van vóór 939, het sterfjaar van de graaf. Alkmaar viel toen onder de parochie Heiloo. In een oorkonde van 1063 wordt de kerk van Heiloo de moederkerk van de kapel van Alkmaar genoemd. Door de schenking van het schoutambt van Alkmaar aan de abt van Egmond kreeg Alkmaar in 1083 een eigen rechtsgebied.

Stadsrechten
In 1254 kreeg Alkmaar van graaf Willem II stadsrechten. Gelegen aan de rand van het Kennemer gebied en onder de bescherming van de kastelen Torenburg, Middelburg en Nieuwenburg fungeerde Alkmaar als grensvesting en uitvalsbasis in de eeuwenlange strijd tegen de Westfriezen.

Omringd door water
Alkmaar werd tot in de 16e eeuw aan de westzijde begrensd door het ondiepe merengebied van de Egmondermeer en de Bergermeer. Aan de oostzijde lag de Voormeer, die via het Zeglis in verbinding stond met de Schermeer. In het zuiden lagen de Achtermeer, de Kooimeer en de Rietmeer.

Het beleg van Alkmaar
In 1573 vond het beleg van Alkmaar door de Spanjaarden plaats. Met kokend teer en brandende takkenbossen werd vanaf de nieuwe walmuren tegen de Spanjaarden gevochten die in Oudorp hun kamp hadden opgeslagen. Toen Don Frederik, de zoon van Alva, zich verslagen terugtrok, betekende dat het keerpunt in de strijd tegen de Spanjaarden. De victorie begon in Alkmaar.

Markt en handelscentrum
Vanaf 1600 ontwikkelde Alkmaar zich van handelsplaats met een eigen vloot tot een markt- en verzorgingscentrum voor de wijde omgeving. De zoutwinning en de gort- en grutnering waren van grote betekenis voor de stad. Aan de oevers van de Voormeer en het Zeglis verschenen zoutziederijen en brouwerijen. Kalkovens zorgden voor schelpkalk, dat als metselspecie werd gebruikt. Tientallen lijnbanen draaiden vlas tot touw.

Noordhollands Kanaal
In 1824 werd het Noordhollands Kanaal geopend, een initiatief van koning Willem I. Om de handel in Alkmaar te bevorderen heeft het stadsbestuur zich beijverd het kanaal door Alkmaar heen te graven. Daarvoor moest een deel van de stadswal worden opgeofferd. Het kanaal bracht niet de voorspoed die men verwachtte. Beurtschippers en reizigers die eerst halverwege hun reis in Alkmaar overnachtten, gingen nu regelrecht naar hun bestemming, waardoor herbergen droogvielen.

Al met al een interessante stad om onder leiding van een gids een stadswandeling te maken.

Wanneer: woensdag 6 november.
Waar: U gaat op eigen gelegenheid naar Alkmaar waar we elkaar om 12.00 uur ontmoeten in het restaurant “De heeren Van Sonoy aan het Hof van Sanoy nr. 1. Hier gebruiken we een eenvoudige lunch. Aansluitend vertrekken we om 13.15 onder leiding van een gids voor de wandeling door de stad. Dit duurt tot ca 14.45 uur. We eindigen deze wandeling bij het Stedelijk Museum Alkmaar. Dit Museum stamt uit 1875 en is een van de oudste museum in ons land. Dit museum kunt u op eigen gelegenheid bezoeken. Het museum sluit om 17.00 uur dus u bent vrij om op uw gemak rond te kijken.

Wat is inbegrepen:
Een eenvoudige lunch incl. koffie thee of melk.
Rondleiding door ervaren stads gids van ca 1,5 uur
Bezoek museum d.m.v. uw eigen Museumjaarkaart, indien u deze niet hebt bedraagt de toegang 12,50 euro.

Het geheel is een leuke gelegenheid om eens kennis te maken met de stad Alkmaar.

Kosten voor deze middag bedragen: € 11,50

Informatie:

  • Datum: 06 november 2019
  • Aanvang: 12.00 uur
  • Locatie :Restaurant “De heeren Van Sonoy” aan het Hof van Sanoy nr. 1.
  • Prijs: € 11,50
  • Prijs introducé: € 11,50
  • Contact: Ben Sluijter, Tel.: 06 13382276, email: Bmc.sluijter@quicknet.nl


Minimaal aantal deelnemers: 25 pers.

Maximaal aantal deelnemers: 25 pers.

Sluitingsdatum inschrijven is 14 oktober 2019

Het maximaal aantal bestellingen per lid is 2. Ieder lid mag zich maximaal 1 keer inschrijven.

Bij afmelding binnen vijf dagen voor de activiteit zullen de werkelijke kosten doorberekend worden zijnde pp in geval van ziekte of familieomstandigheden zal de organisator i.o.m. het afd. bestuur hiervoor een passende oplossing zoeken.

 

 

In verband met administratieve redenen moet er per activiteit worden afgerekend. Na het afrekenen kunt u een nieuwe activiteit boeken.

U moet inloggen om aan deze activiteit deel te nemen!

Afbeeldingen: Getoonde afbeeldingen zijn door PV Alliander PA goedgekeurd om bij deze activiteit te plaatsen.

Tijd

(Woensdag) 12:00 - 17:00

Locatie

De Heeren van Sonoy

Hof van Sonoy 1

Organisator

PV Alliander PA Afdeling West

Comments (0)

Laat een reactie achter

X