Dagje fietsen in omgeving Beetsterzwaag

juni, 2022

22jun10:3016:00Activiteit verlopenDagje fietsen in omgeving BeetsterzwaagEen pareltje in Friesland!

Koop hier uw ticket

Je moet in gelogd zijn om activiteiten te boeken Inloggen

Detail activiteiten

Dagje fietsen in omgeving Beetsterzwaag (een pareltje in Friesland)

Dit is een fietstocht met meerder gezichten.

We starten in het Lage Midden, het gebied dat vroeger als hooiland werd gebruikt door boeren op de hoger gelegen zandgronden.

Vervolgens fietsen we door de landgoederen in Beetsterzwaag en tenslotte komen we langs de Smalle Ee, waar in de zomer één van de wedstrijden om het kampioenschap skûtsjesilen wordt gehouden.

De start is bij Pier’s Hiem, het eerste café dat rond 1900 in Nij Beets gebouwd is.  De uitgestrekte landerijen, zijn tussen 1860 en 1920 zijn ontstaan door de vervening van het gebied.

Boerderijen met de namen “Romsicht” en “Eersteling” verwijzen naar de ruimte en de nog jonge polder. We passeren het eerste elektrische gemaal, het Sudergemaal, dat thans museum is en waar soms tentoonstellingen in zijn. Als de vlaggen gehesen zijn is het museum open. Een kronkelende weg geeft aan, dat we langs het veenriviertje het Koningsdiep of Alddjip fietsen.

Verderop komen we meer en meer terecht in het coulisselandschap en vervolgens in de bossen van Beetsterzwaag. In dit dorp dat al in de 17e eeuw is ontstaan staan tientallen monumenten.

Ook zijn er prachtige tuinen ontworpen door bekende tuinarchitecten voor de adel die in het dorp woonde. Het is de moeite waard om even af te stappen en een tuin in te lopen, die nu voor ieder toegankelijk zijn.

Het mooie Lyklamahuis, thans gemeentehuis, met in de overtuin een tropische kas is ook een bezoekje waard.

Na Beetsterzwaag fietsen we verder over de Lippenhuisterheide, een nat heidegebied. Via het Hemrikkerpaed komen we weer uit in Beetsterzwaag bij de woonboerderij, waar Rutger Hauer, bekend van o.a. de films Turks fruit en Floris, woonde.

We passeren in Olterterp de St Hippolituskerk uit 1500 die 100 meter van af het fietspad in het bos staat. Verderop komen we aan het riviertje de Drait, die rond Drachten stroomt. De veenkolonie Drachten is groot geworden door de komst van een Philips vestiging.

Een mooi schelpenpad brengt ons naar De Wilgen en Smalle Ee. Langs het water en de petgaten kunnen we van de vele vogels genieten, die hier in dit natte grasland leven. In De Veenhoop vervolgen we onze weg langs het in 2019 heropende Polderhoofdkanaal. Vroeger deed dit kanaal dienst voor de afvoer van de turf. Thans wordt het door de recreatievaart gebruikt om van de Friese meren via de Opsterlandse Compagnonsvaart naar de Drentse Hoofdvaart te varen. In Nij Beets verlaten we bij museum It Damshûs de vaart. Het openluchtmuseum, dat door vrijwilligers wordt beheerd en onderhouden, over de veenderij is zeker een bezoek waard. De oude bewoning van de arbeiders, maar ook de kerkgang en de winkelnering krijgen aandacht in het museum.

Na het museum fietsen we nog een paar kilometers langs petgaten en het Koningsdiep om uit te komen bij Pier’s Hiem.

De fietstocht heeft een lengte van 50 km en heeft ook de mogelijkheid om de afstand in te korten tot 40 km.

 

Programma van de dag

 

10.30 uur:  Aankomst bij Hotel Piers Hiem, Domela Nieuwenhuisweg 114, 9245VD in  Nijbeets (gratis parkeren). We beginnen met koffie en originele oranjekoek

11.00 uur:   Uitdelen van de fietsroutes

16.00 uur:  Terugkomst bij Hotel Piers Hiem. Iedereen krijgt een consumptie aangeboden, waarna we aanschuiven voor een heerlijk koud en warm buffet.

Hierna kan ieder weer op weg gaan naar huis.

Deze fietstocht kunnen we aanbieden voor:  € 21,00 pp *op basis van deelname 35 personen.

Hierin is inbegrepen:

  • Koffie en oranjekoek
  • Fietsroute
  • Koud en Warm Buffet
  • Consumptie bij terugkomst van de fietstocht.

 

Deze fietstocht is uiteraard boekbaar door alle leden van de PVAlliander PostActief, maar is eventueel ook te boeken door leden van de PVAlliander Actief, die gelieerd lid zijn van de PVAlliander PostActief of die dat willen worden.

 

Informatie:

  • Datum: 22 juni 2022
  • Aanvang: zie programma
  • Locatie: Hotel Piers Hioem, Domela Nieuwenhuisweg 115 Nijbeets
  • Prijs: € 21,00 * op basis van deelname 35 pers.
  • Prijs introducé: € 21,00 * op basis van deelname 35 pers.
  • Contact: Jan Keizer, Mobiel: 0617347931 email: jantkeizer@gmail.com

 

Minimaal aantal deelnemers: 20 pers.
Maximaal aantal deelnemers: 40 pers.

Sluitingsdatum inschrijven is 05 juni 2022

Het maximaal aantal bestellingen per lid is 2. Ieder lid mag zich maximaal 1 keer inschrijven.

Bij niet verschijnen of afmelding binnen vijf dagen voor de activiteit zullen de werkelijke kosten doorberekend worden. Bij overmacht zal de organisator met het bestuur voor een passende oplossing zorgen.

In verband met administratieve redenen moet er per activiteit worden afgerekend. Na het afrekenen kunt u een nieuwe activiteit boeken.

U moet inloggen om aan deze activiteit deel te nemen!

Afbeeldingen: Getoonde afbeeldingen zijn door PV Alliander PA goedgekeurd om bij deze activiteit te plaatsen.

Tijd

(Woensdag) 10:30 - 16:00

Locatie

Hotel Piers Hiem

Domela Nieuwenhuisweg 114

Organisator

PV Alliander PA Afdeling Noord

Comments (0)

Laat een reactie achter

X