Bezoek Wouda-stoomgemaal en Jopie Huisman Museum

augustus, 2017

17aug10:0017:00UITVERKOCHTBezoek Wouda-stoomgemaal en Jopie Huisman Museum

Koop hier uw ticket

Je moet in gelogd zijn om activiteiten te boeken Inloggen

Detail activiteiten

Bezoek Wouda-stoomgemaal en Jopie Huisman Museum

Vandaag bezoeken we het Ir.Wouda stoomgemaal in Lemmer en het indrukwekkende museum van Jopie Huisman in Workum. Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ter wereld ooit gebouwd. Het gebouw bevindt zich in Lemmer bij Tacozijl in Friesland. Het wordt ieder jaar nog geregeld gebruikt tijdens perioden met veel regen en wind, om het Friese boezemwater op het vereiste peil te houden.

Het Woudagemaal is een Werelderfgoed en staat vanaf 1998 op de lijst van de UNESCO. Het is opgenomen op de Werelderfgoedlijst omdat het een belangrijke fase in de strijd tegen het water markeert. Daarnaast waren de afmetingen en toepassing van de stoomkracht door de Nederlandse waterstaatkundigen redenen om dit prachtige monument op de lijst te nemen.

We bezoeken dit Werelderfgoed en ontdekken tijdens een rondleiding de kracht van stoom en water. We starten om 10.00 uur in het Woudagemaal met koffie en een stukje oranjekoek.

 • 10.30 uur We bekijken een mooie 3D-film
 • 10.45 uur Bezoek expositieruimte
 • 11.15 uur Rondleiding  Ir. Woudagemaal
 • 12.00 uur Vertrek naar Workum naar het Pottebakkershus voor een Friese broodmaaltijd.
 • 14.00-16.30 uur Bezoek Jopie Huisman museum in Workum

Het museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven; het is de menselijke maat die de rode draad vormt in zijn veelzijdige oeuvre. Jopie voer u mee in zijn wereld en maakt u deelgenoot van zijn passies. Jopie Huisman werd geboren als jongste in een gezin met zeven kinderen. Vanaf zijn jeugd tekende Huisman wat hij om zich heen zag en wat hem raakte. Op de ambachtsschool haalde hij het diploma huisschilder en wordt hij plateelschilder bij pottenbakkerij Aurora in Workum. In 1942 wordt hij bij een razzia opgepakt en tewerkgesteld in een werkkamp in Kassel, maar in 1943 ontsnapt hij de duikt tot het einde van de oorlog onder in Workum. Hij leidt daarna een ongeregeld bestaan. Zo is ie handelaar in lompen en metalen en later is ie vertegenwoordiger in de metaalhandel.
Maar in 1973 stort ie zich op zijn schilderwerk. Na diefstal van zijn werk uit een expositie wil ie niet meer exposeren. Dat zijn werk daardoor nauwelijks nog te zien is, vormt later de aanleiding tot de oprichting van dit Jopie Huisman Museum.
Het huidige museum is het tweede museum en werd geopend in 1992 en uitgebreid in 2001.

 

Informatie:

 • Datum: 17 augustus 2017
 • Locatie: Ir. Woudagemaal – Gemaalweg 1A – 8531 PS Lemmer
 • Locatie: Museum Jopie Huisman – Noord 6 – 8711 AH Workum
 • Aanvang: 10.00 tot 17.00 uur
 • Prijs: € 7,50
 • Prijs introducé: € 7,50
 • Contact: Jan Keizer, Tel.: 058 2666907 Mobiel: 06 173 479 31, email:  jantkeizer@gmail.com

Sluitingsdatum inschrijven is 01 augustus 2017!

Minimaal aantal deelnemers: 15 pers.
Maximaal aantal deelnemers: 50 pers.

Het maximaal aantal bestellingen per lid is 2. Ieder lid mag zich maximaal 1 keer inschrijven.

Bij afmelding (m.u.v. reizen hiervoor geld de annuleringsverzekering) binnen vijf dagen voor de activiteit zullen de werkelijke kosten doorberekend worden.

In verband met administratieve redenen moet er per activiteit worden afgerekend. Na het afrekenen kunt u een nieuwe activiteit boeken.

U moet inloggen om aan deze activiteit deel te nemen!

Om deel te kunnen nemen aan een van de PV Alliander activiteiten dient u eerst in te loggen. Gebruik de login mogelijkheid rechtsboven in de pagina, lidnummer en wachtwoord/Postcode (zonder spaties). Als u nog geen lid bent van de PV Alliander aarzel dan niet langer en schrijf u nu snel in, zodat u kunt deelnemen aan de diverse leuke activiteiten die PV Alliander organiseert voor zijn leden.

  • Uitleg hoe u zich kan aanmelden kunt u hier vinden: LID WORDEN

Tijd

(Donderdag) 10:00 - 17:00

Locatie

Ir. Woudagemaal

Organisator

PV Alliander PA Afdeling Noord

Comments (0)

Laat een reactie achter

X